Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้

3070
Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
Eat like Cristiano Ronaldo. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

หลังจากกการมีเสียงวิพากษ์วิจารณ์มากมายเกี่ยวกับฟอร์มในสนามช่วงต้นฤดูกาล 2019-20 ของซุปตาร์ฟุตบอลตลอดกาล ผมขอเดาว่าคุณเถียงไม่ได้เเล้วล่ะว่าตอนนี้ ราชาลูกหนังตัวจริงเสียงจริงได้กลับมาสู่ฟอร์มที่ดีที่สุดของเขาอีกครั้ง

ตัวเทพซูปเปอร์สตาร์ชาวโปรตุเกสและยูเวนตุสได้ทำประตู 16 ลูกจาก 17 นัด ซึ่งเป็น 11 ประตูของเจ้าตัวกับยูเวนตุสใน 9 เกมสุดท้ายในทุกการแข่งขันของเขา

เฮียโด้เองซึ่งอายุจะ 35 แล้วภายในไม่กี่สัปดาห์ แต่ฟอร์ม ณ ปัจจุบันเองก็ยังคงกลับมาจี๊ดเหมือนเคย

สิ่งที่น่าสนใจจริง ๆ เกี่ยวกับ CR7 คือเขามี ‘สมรรถภาพทางกายภาพของผู้เล่นอายุ 20 ปี’ ซึ่งตอนอายุจะ 35 อยู่แล้ว

หนึ่งในคำถามยอดนิยมที่ โรนัลโด้ ถูกถามคือ ‘ช่วยแชร์แผนการกินอาหารและโภชนาของเขาหน่อย ทําไมถึงได้ฟอร์มดีไม่มีตกเป็นเวลายาวนานขนาดนี้?’

และวันนี้ผมก็มีคำตอบให้เพื่อน ๆ ที่นี่แหละ ไปดูกันกันครับ

Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
What is his secret? No secret, just effort and consistency. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

After many criticisms on the field at the beginning of the 2019-20 season, I guess you could say that the king of football is now back to his best.

The Portuguese and Juventus superstar netted 16 goals out of 17 appearances, which is 11 goals for Juventus in the last 9 games in all competitions. Turning 35 in a few weeks’ time, but CR7’s current form is unstoppable, once again.

The real interesting stuff about CR7 is that he has the ‘physical capacity of a 20-year-old player’ at the age of soon-to-be 35.

One of the most popular questions Ronaldo gets asked is ‘what is his diet plan to stay on the of the game for so long?’ Today folks, I’ve got you the answers covered right here. Let’s go take a look, shall we?

“if you think you’re perfect already, then you never will be.” – Cristiano ronaldo

แผนอาหารการกินและโภชนาการที่เข้มงวดของ Cristiano Ronaldo:

 • หลีกเลี่ยงแอลกอฮอล์แบบ 100%
 • กินให้มากถึง 3,000 แคลอรี่ต่อวัน
 • กินมากถึง 6 มื้อต่อวัน – เขาแนะนำให้พวกเรากินเป็นประจำโดยพูดว่า “การออกกำลังกายที่ดีจะต้องรวมกับอาหารที่ดี” นอกจากนี้สำหรับผู้ที่ออกกำลังกายที่โรงยิมเป็นประจำ เขาได้กล่าวต่อว่า “ถ้าคุณฝึกฝนเป็นประจำสิ่งสำคัญคือการรักษาระดับพลังงานให้อยู่ในระดับสูงเพื่อเติมพลังงานให้กับร่างกายของคุณเพื่อประสิทธิภาพที่ดีที่สุดบางครั้งผมกินอาหารมื้อเล็ก ๆ หกมื้อต่อวัน มันเป็นพลังงานเพียงพอที่จะดำเนินการในแต่ละเซสชั่นของผมในระดับที่สูงที่สุด”
 • กินโปรตีนสูง ๆ ให้เยอะ
 • กินผักและผลไม้ให้เยอะ
 • หลีกเลี่ยงอาหารที่มีน้ำตาล – เขาแนะนำเลี่ยง ‘น้ำอัดลมและอาหารแปรรูป’
Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
Avoid alcohol and processed food at all costs. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

Cristiano Ronaldo’s Strict Diet Plan:

 • Avoid alcohol completely
 • Eat up to 3,000 calories a day
 • Eat up to 6 meals per day – he advises people to eat regularly, saying “a good workout must be combined with a good diet.” Plus, for those hitting the gym on a regular basis, he continued, “if you train regularly it’s important to keep energy levels high to fuel your body for better performance. I sometimes eat up to six smaller meals a day to make sure I have enough energy to perform each session at the top level.”
 • Eat lots of high protein
 • Eat lots of fruits and vegetables
 • Avoid sugary foods – he steers clear of ‘sugary sodas and processed foods.’

“Dedication, hard work all the time, and belief.” – Cristiano ronaldo

โรนัลโด้มักจะถูกเห็นสั่งสเต็กและสลัดเป็นประจําเมื่อเขาออกไปที่ร้านอาหาร แต่ตามที่เชฟทีมชาติโปรตุเกส Luis Lavrador ได้กล่าวไว้, CR7 ชอบปลาจริง ๆ นะ “Ronaldo กินอาหารทุกประเภทในฐานะนักกีฬาที่รับผิดชอบ แต่สิ่งที่เขาชอบมากที่สุดคือปลา เช่น ปลาทรายแดง ปลาหัวทองนาก และปลากะพงขาว”

นี่เป็นเรื่องจริงที่โรนัลโด้บอกโฟร์โฟร์ทูว่า “ผมชอบปลาสด ๆ มากและผมพยายามที่จะได้รับโปรตีนจำนวนมากจากมัน” อันที่จริงแล้วอาหารจานโปรดของซูเปอร์สตาร์ Juve นั้นก็คือจานอาหารของโปรตุเกสที่มีชื่อว่า ‘Bacalhau a Braz’ ซึ่งก็เป็นเมนูปลา

Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
Ronaldo’s favorite food is actually fish. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

Ronaldo is often seen ordering a steak and salad when he’s out at restaurants. But according to the Portuguese national team chef Luis Lavrador, CR7 actually prefers fish, mentioning that, “Ronaldo eats all sorts of dishes, as the responsible athlete he is, but the one he likes the most is fish like gilt-head bream, swordfish, and sea bass.”

This is true as Ronaldo told Four Four Two, “I really like fresh fish and try to get a lot of my protein from it.” In fact, the Juve superstar’s favorite dish is a Portuguese cod dish called ‘Bacalhau a Braz.’

“Your love makes me strong, your hate makes me unstoppable.” – cristiano ronaldo

อดีตเจ้าของรางวัล Ballon d’Or ได้กล่าวว่า เขาเป็นแฟนตัวยงของน้ำผลไม้และกาแฟ ซึ่งพ่อครัวทีมชาติโปรตุเกส Luis Lavrador ก็ได้กล่าวว่าโรนัลโด้นั้นชื่นชอบผลไม้เช่น:

 • ลูกแพร์;
 • แอปเปิ้ล;
 • มะม่วง;
 • สตรอเบอร์รี่;
 • กล้วย;
 • และน้ำสับปะรด

ในแง่ของเครื่องดื่ม สตาร์แมน Juventus ได้กล่าวว่าเขาไม่ได้เกลียดชังเครื่องดื่มกีฬาเลย เพราะมันช่วยมากในด้านการเติมพลังระหว่างการฝึกซ้อม เพราะเขาเชื่อว่ามันให้ส่วนผสมของคาร์โบไฮเดรตที่ช่วยเพิ่มความอดทนและอิเล็กโทรไลต์เพื่อช่วยให้ความชุ่มชื้นและวิตามินบี 12 อีกด้วย นอกจากนั้น คริสเตียโน่ยังกล่าวอีกว่า “น้ำดื่มสำคัญมาก”

Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
Plenty plenty of water. But a sports drink is good too. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

The former Ballon d’Or winner states that he is a fan of fresh juices and coffee. The chef said Ronaldo adores eating:

 • Pear;
 • Apple;
 • Mango;
 • Strawberry;
 • Banana;
 • And pineapple juice.

In terms of drinks, the Juventus starman says he is not averse to a sports drink to recharge during training because he believes it gives him a mix of carbohydrates that boosts his endurance and electrolytes to help with hydration and vitamin B12 that fights fatigue. Cristiano also said, “drinking water is so important.”

“To be the best, you need the best.” – cristiano ronaldo

ท้ายที่สุดเเล้วคงไม่ต้องสงสัยเลยว่า การฝึกฝนร่างกายและจิตใจ การพักผ่อนและการกินที่ถูกต้อง ล้วนเป็นสิ่งสำคัญที่สุดสำหรับนักฟุตบอลทุกคนที่จะได้ทําผลงานออกมาในระดับที่สูงสุดของเกมได้

อย่างไรก็ตามส่วนที่ยากที่สุดคือการพยายามใช้ความพยายามอย่างสม่ำเสมอเพื่อควบคุมพฤติกรรมการกินของตัวคุณเองด้วย

ผมมั่นใจอย่างแน่นอนว่าถ้าคุณสามารถควบคุมตัวเองได้ คุณก็สามารถมีร่างกายที่คุณใฝ่ฝันเหมือนกับพี่โด้ของเราได้ – คริสเตียโน่ โรนัลโด้ ชายผู้มีไขมันในร่างกายที่น้อยถึง ‘เจ็ดเปอร์เซ็นต์ซึ่งน้อยกว่านักฟุตบอลมืออาชีพโดยเฉลี่ยประมาณสามเปอร์เซ็นต์และ มวลกล้ามเนื้อ 50 เปอร์เซ็นต์ซึ่งมากกว่านักฟุตบอลทั่วไปสี่เปอร์เซ็นต์’

คอยติดตามต่อไป แล้วกันใหม่ครับ

Top Secret: การกินเเละโภชนาอาหารของ คริสเตียโน่ โรนัลโด้
35-year-old athlete. Picture credits to Cristiano Ronaldo Instagram @cristiano

At the end of the day, there’s no doubt that training physically + mentally, resting, and eating right are the most important aspects for any footballer to function at the top level in the game.

However, the most difficult part is to put in the effort to stay consistent and control your eating behavior.

I am certain if you’re able to control yourself you can have the ideal body you’ve always dreamed of just like Cristiano – the man with a ‘seven percent body fat, which is around three percent less than the average professional footballer, and a muscle mass of 50 percent, which is four percent more than an average footballer.’

Stay tuned for another one, see ya next time.